Thursday, October 31

Anak Taknak Makan..


Assalamualaikum semua...


Entri hari ni ayu nak cerita tentang anak ayu yg sekarang dah 1 tahun 10 bulan... Nik Muhammad Wajihuddin Nik Mohd Azam... tengok gambar dia sekarang...

Cerita tentang apa ya? Hmm macam tajuk entri tu, anak ayu, Wajih ni sejak ayu terpaksa pisahkan susu badan, dia dah taknak makan sangat.. ayu pisahkan susu sebab susu dah takda sejak ayu pregnant 2 bulan.. masa tu Wajih baru 1 tahun 6 bulan.. so masih ada 6 bulan untuk lengkapkan tempoh penyusuan... sangat sayang nak lepaskan tapi ayu kena fikirkan tentang baby dalam kandungan juga.. ayu pernah keguguran dulu, jadi tak berani ambil risiko.. walaupun segalanya ketentuan Allah, ayu cuma berjaga-jaga...

Ok lah, kita balik ke pangkal jalan... hehe.. cerita tentang Wajih ni, sejak dari tu, dia selalu demam, batuk, selsema... ayu dgn abahnya risau sebab kadang2 dalam sehari hanya sesuap nasi je yang dia makan, itu pun tanpa lauk... mana lah cukup khasiat... oh ya.. sejak putus susu juga, ayu cuba beri susu formula... langsung tak di pandangnya... hati ibu mana tak risaukan..? Berat badan dia tak naik dari bulan ke bulan...


Sampailah satu tempoh, dia demam lagi... ayu bawa ke klinik yg selalu bawa Wajih kalau dia demam.. Doktor lelaki tu 'membebel'lah kat kami... hehe.. kena bagi susu, makan nasi, lauk & mcm2 lagi... Balik dari klinik, ayu cuba praktikkan, masih tak berhasil.. tp ayu tak putus asa.. takkan nak biar anak tak makan...


Kemuncak tempoh Wajih taknak makan ni, masa dia balik kampung raya haji baru2 ni.. hmm semua adik beradik tegur, badan si Wajih ni kecil je.. ayu hanya diamkan saje... tp dalam hati memang risau sgt2...


Balik aje dari kampung, Wajih terkena cirit-birit... Wah... bertambah2 risau hati ayu... ayu berdoa tak putus2 supaya Wajih sihat & di tambah selera makan... Selain tu ayu search kat internet petua2 untuk bagi anak berselera makan... ada 1 petua yang menarik perhatian ayu iaitu mandikan anak dengan air ramasan daun kucai... tahu kan daun kucai tu..? yang biasa orang masukkan dalam kuih cucur tu... bagi yang tak tahu rupa kucai, ni ayu tunjuk gambar...

Haa ni lah daun kucai.. hehe.. jadi, ayu pun beritahu pd Abah Wajih, minta belikan daun kucai.. hari tu juga ayu bawa Wajih pergi klinik yang biasa tu.. jumpa lagi doktor lelaki tu.. tapi kali ni dia tak membebel macam selalu sebab ayu yang banyak tanya.. doktor tu kata Wajih terkena virus sebab kebanyakkan kanak2 sekarang ramai yang terkena cirit-birit.. ayu ada tanya tentang Appeton, doktor tu kata boleh beri pada Wajih untuk tambah selera makan, cuma cari yang ada 'lysine'.. macam gambar bawah ni..
Lg 1, ayu tanya tentang susu kultur.. sebab si Wajih ni suka minum susu kultur... mungkin sebab rasanya yang masam2 tak macam susu formula biasa tu.. doktor kata, kalau nak bagi susu kultur baik beri  'Yakult' yang botol warna biru sebab ada Lactobacillus.. hmm betul ke tak ejaan tu.. hihi.. Kalau nak tahu kelebihan Lactobacillus tu, cuba tanya kat Encik Google.. mesti dia jawab :)
Haa macam ni lah rupa Yakult yang doktor cadangkan tu... So balik je dari klinik, ayu terus cari Appeton, Yakult & daun kucai... dan balik je rumah, bermulalah tugas ayu nak berikan semua tu pada Wajih.. Kalau Yakult mudah sangat nak beri dia minum, cuma Appeton susah sikit nak suap sebab rupanya macam ubat kan.. hehe.. walau macamana pun ayu paksakan juga.. 

Cerita tentang daun kucai tu, caranya mudah saje.. ramas daun kucai dalam air, dan mandikan dia masa bilasan terakhir.. jangan bilas dengan air paip dah lepas tu.. terus lap badannya dan pakaikan baju.. buat selama 3 hari.. mandikan waktu senja.. 

Ayu juga ada bagi Wajih Mealshake Shaklee.. Sebenarnya dah lama ayu nak bagi Mealshakes ni pada dia, tapi setiap kali ayu bancuh dalam air yang dia suka minum, dia jadi taknak minum air tu sebab dia nampak ayu bancuh.. macam bancuh susu lah agaknya dia tengok sebab tu tolak terus air tu.. huhu.. mcm2 ragam anak2 ni kan.. tapi baru2 ni, ayu bancuh sorok2 dari Wajih.. ayu masukkan dalam air kotak soya yang dia suka minum.. memang puas hati, dia minum sampai habis.. dalam hati ni *Alhamdulillah* sangat2.. sebab Mealshakes ni sangat bagus utk kanak.. 

Keesokkannya, Wajih mula menunjukkan tanda2 nak makan... ayu sangat2 bersyukur... cirit-birit dia pun dah takda... ayu bagi Mealshakes + Appeton + Yakult + mandikan air daun kucai.. semua ayu buat... 

Alhamdulillah lagi.. sekarang ayu tak risau lagi.. selepas 3 hari mandikan dengan air daun kucai dan beri supplement2 tu, Wajih sangat berselera makan.. bahkan sekarang dia nak makan sendiri.. taknak lagi ayu suapkan.. hehe..
Tengoklah dia makan tu.. tak ingat dunia kan.. hehe.. harap2 berat badan dia makin bertambah... Doa ayu tak putus2 untuk Wajih.. Apa saje ummi lakukan demi kamu sayangku, Wajih.. 

Oh ya.. panjang lebar entri ayu kali ni.. hehe.. Jumpa lagi ya.. Wassalam.. 

2 comments:

  1. Yupp memang menjadi sgt . I pun dah try for my son . Lepas my son boleh jalan je terus dy tak ade selera makan .but selepas i try petua ni dgn gigihnya i cari kat pasaraya ,then i buat utk mandian ptg dy, lepas tu dy terus brselera mkn .baru first day . Tak sabar nk tgok response dy after third day . Should try !!!

    ReplyDelete
  2. yeke ? anak i lps dpt kaki 10m rituh terus kurang makan sangat . biase die makan je , apa saja mkn . lps tu , ni dah 11m pun sama . jadi risau pulak . japg nak ajak husband p cari la daun kucai tu .

    ReplyDelete

 

Sedang Online

widget