Thursday, September 18

Selamat Datang Nik Husna Awatif

Assalamualaikum wbt..

Lama betul ayu tak update entri dalam blog ni.. :) Entri kali ni cuma nak imbas kembali detik-detik melahirkan anak ke 2 ayu.. Sekarang dah pun 7 bulan.. hehe.. Tujuannya untuk tatapan anakanda Nik Husna Awatif bila dah besar nanti..

Masa mula-mula mengandungkan Husna ni, ayu suka sangat makan coklat.. 1 coklat bar yang besar tu boleh habis sekejap je.. memang rasa teringin sangat nak makan..


Masuk 2 bulan mengandung, tiba bulan Ramadhan.. Dugaan betul alahan masa tengah puasa.. muntah-muntah tu jangan  cakaplah... tak terkira... berbeza masa mengandungkan Abang Wajihuddin dulu.. Alahan tak seteruk mengandung kali ni.. masa tu dapat rasa yang ni baby girl.. hehe.. ye lah tu.. 


Bermula rutin check-up setiap bulan dengan Dr Suraya kat Kuantan Specialist Hospital KPJ.. Alhamdulillah.. takda kencing manis.. tekanan darah pun ok.. tiada masalah.. masalahnya berat badan cepat sangat naik.. hihi.. kena kawal juga makan ni.. hehe.. Dr Suraya beritahu due date pada 9 Februari 2014.. 


6 Februari 2014..
Bangun Subuh.. terasa perut mengeras.. "sakit contraction ni.. nak bersalin dah ke ni..." cakap dalam hati je... tak beritahu hubby pun.. konon-konon kuat lagi... Solat Subuh berjemaah dengan hubby pun tahan-tahan je sakit.. memang sepatutnya kena ward-in hari ni kat KSH KPJ.. tapi plan awalnya nak bersalin kat HTAA, so persediaan pun ke sana lah... Lepas solat Subuh tu, sakit tu main kerap pulak.. "aduuuhhhhh... tak boleh jadi ni... kena bersiap ke hospital... " ayu pun mandi, minum air milo suam secawan.. Wajihuddin tidur lagi... Hubby angkat Abg Wajihuddin masuk kereta.. bawa beg masa dlm ward nanti, dan terus ke HTAA.. 


Sampai je terus cek laluan kat Wad Bersalin Risiko Rendah... Sakit tu memang sakit lah.. Ada seorang doktor perempuan datang nak cek laluan.. katanya 2cm.. dalam hati ni cakap.. " lamanya lagi nak bersalin..."  Ayu tak berhenti baca ayat Qursi... sambil tahan sakit...


Lepas setengah jam cek jantung baby, ada seorang lagi doktor perempuan nak cek laluan.. bila dia cek je.. katanya dah 8cm.. cepat-cepat dia suruh ayu turun katil, naik atas wheelchair, masuk labour room.. nak bersalin dah pun..?? ayu pun terkejut masa tu sebab cepat sangat dari 2cm ke 8 cm.. dalam hati ni bersyukur sangat.. tak ambil masa yang panjang untuk laluan terbuka.. masa bersalin Abang Wajihuddin dulu 1 hari tahan sakit.. tapi biasalah anak sulung memang lambat sikit terbuka laluan..


Masuk dewan bersalin je, nurse suruh tukar pakaian untuk bersalin.. ayu ni relax je lagi.. nak kata sakit sangat pun, masih boleh bertahan lagi.. Doktor yang nak sambut baby pun tanya, " awak ni tak rasa sakit nak teran lagi ke..? baby dah nak keluar pun.. saya dah rasa kepala baby ni.. " ayu jawab.. takda rasa nak teran pun... ".. Doktor cakap.. " awak teran je lah.. saya takut baby lemas.."


Dalam masa beberapa minit, lahirlah Nik Husna Awatif ke dunia.. Alhamdulillah... Segala puji bagi Allah... Ayu bersyukur dengan kurniaan baby ke 2 ni.. Doktor tunjukkan jantina baby.. "perempuan.."  Proses seterusnya lebih mendebarkan... hehe.. masa nak jahit.. Alhamdulillah luka tak besar sangat.. tapi yang lebih menyeramkan, masa nak keluarkan uri.. uri tersangkut kat dalam, and then terputus.. Doktor terpaksa korek uri... hanya Allah yang tahu macamana sakitnya.. uwaaaaaa.... :'(

 
Nik Husna Awatif binti Nik Mohd Azam.. lahir pada 6/2/2014.. jam 10.12 pagi.. Istimewanya sama tarikh lahir dengan emak saudaranya.. Makcik Ani.. & 10.12 tu pula tarikh lahir bapa saudaranya.. Pakcik Shukry.. :)
Ayu diberi masuk wad.. dan keesokkannya dibenarkan pulang ke rumah... Alhamdulillah... Bermula pula rutin untuk membawa baby Husna untuk cek kuning / jaundis.. pada mulanya bacaan tak tinggi.. tetapi pada hari ke 2 cek, bacaannya semakin naik.. doktor di klinik arahkan untuk ward-in kat HTAA.. dalam hati masa tu nak menangis.. Tuhan saje yang tahu...tapi demi kebaikan baby.. tinggal di hospital selama 5 hari.. sebab baby Husna mengalami penurunan berat badan yang drastik.. Apa tidaknya, susu badan tak keluar lagi awal-awal ni... 
Selepas 5 hari di hospital, doktor benarkan keluar.. masa tu abahnya kat Terengganu ada program motivasi.. Minta tolong Cikmah ambil bawa balik ke rumah.. 

Alhamdulillah.. sekarang baby Husna dah pun 7 bulan.. sangat menghiburkan hati abah, ummi dan Abang Wajihuddin.. Semoga Husna menjadi anak yang solehah.. menjadi muslimah yang sentiasa menjaga agama.. In sha Allah... Aamiin... "Abah, ummi dan abang wajihuddin sayangkan Husna..."


Kenangan mengusik jiwa..
19/9/2014
12:49pm




1 comments:

  1. makasih banyak infonya salam kenal dari blog info olahraga lompat jauh

    ReplyDelete

 

Sedang Online

widget