Wednesday, March 2

Hukum Cukur Kening..Salah satu cara berhias yang berlebih-lebihan yang diharamkan Islam, yaitu mencukur atau menipiskan bulu kening untuk ditinggikan atau disamakan. Cara ini adalah salah satu janji syaitan kepada Allah untuk menyesatkan manusia sebagai dalam firman Allah dalan surah an-nisa' : 119 Lantaran janjinya "dan aku akan menyuruh mereka mengubah ciptaan Allah"..

Dalam hal ini Rasulullah pernah melaknatnya, seperti tersebut dalam hadis: "Rasulullah s.a.w. melaknat perempuan-perempuan yang mencukur alisnya atau minta dicukurkan alisnya." (Riwayat Abu Daud, dengan sanad yang hasan. Demikian menurut apa yang tersebut dalam Fathul Baari)..

Oleh itu Kaum wanita yang benar-benar mahu menjadi orang-orang yang beriman kepada Allah Taala dan Rasul-Nya s.a.w mestilah berusaha menjauhi segala gejala-tarikan yang dilakukan oleh kaum Barat yang cuba menyesatkan umat Islam.. Tidak sedikit drp kaum wanita Islam yang terpedaya dengan kaum Barat hasil iklan-iklan yang ditayangkan di media-massa..

0 comments:

Post a Comment

 

Sedang Online

widget