Saturday, April 30

Khasiat Kacang Soya..



KACANG soya semakin popular dikalangan pengamal makanan sihat samada dari barat atau timur. Antara kelebihan kacang soya adalah ianya merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur.

Ia mengandungi 50 peratus  protein bagi setiap 100gram kacang soya iaitu 2 kali ganda lebih dari kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu dan 3 kali lebih daripada telur.

Soya  juga kaya dengan bahan mineral seperti calcium, sodium, magnesium, iron dan phosphorous. Selain itu, soya juga kaya dengan pelbagai vitamin seperti vitamin A, B, C, dan D serta lecithin.

Ianya  boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu. Di samping itu, protein soya boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.

Kelebihan kacang soya juga memudahkan proses pencernaan dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekalkan tenaga.

Kacang soya merupakan sejenis kekacang yang sangat selamat, berzat, dan sesuai untuk semua lapisan umur.

petikan: drhpm.com
 

0 comments:

Post a Comment

 

Sedang Online

widget