Wednesday, May 20

Khasiat & Kelebihan Minyak Zaitun

Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat. (Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah)

Minyak zaitun untuk tujuan perubatan: 

Minyak zaitun yang tulen adalah ekstrak pertama buah zaitun tanpa penggunaan bahan kimia atau haba bagi memastikan kadar asid yang rendah. Hanya minyak zaitun tulen mempunyai serangan terhadap penyakit. Minyak ini dikenali di pasaran sebagai 'Virgin Olive Oil'. Minyak zaitun dara atau ekstrak pertama.

Minyak zaitun yang terbaik di dunia adalah minyak zaitun Syam as Syarif. Ini kerana buah zaitun di dalam Surah at Tin menurut tafsiran Imam Hasan al Basri RA: Tin: Sebuah bukit terletak berdekatan kota Damascus: Jabal Qasiyoun . Zaitun: Sebuah bukit yang terletak di Baitul Muqaddis...Kedua-dua tempat ini terletak di negeri Syam.
 
Antara kegunaan minyak zaitun (sesetengahnya adalah anjuran Sheikh Nazim al Haqqani):
 1. Untuk awet muda, anti penuaan dan menyerikan wajah: Disapu di wajah sebelum tidur.
 2. Untuk mengatasi masalah kulit muka berjerawat, parut atau melecur. Sapu pada jerawat dan parut.
 3. Untuk pesakit lutut, athritis dan sendi-sendi yang sakit: Diletakkan di kapas lalu dibalut pada lutut (atau mana-mana anggota atau sendi yang sengal) sebelum tidur:
 4. Leukimia: Dibaca ruqyah saratan diminum satu sudu satu jam sebelum makan apa-apa selama paling kurang 40 hari.
 5. Kanser: Dibaca ruqyah saratan dan sentiasa di sapu pada anggota terkena kanser contohnya; kanser otak: kepala, kanser payudara: payudara dsb.
 6. Gastrik: Dibaca ayat syifa' dan diminum sesudu satu jam sebelum makan apa-apa.
 7. Masalah penghadaman, usus,sakit perut, cacing dan angin (gas dalam perut): Sama seperti di atas.
 8. Gangguan jin, sihir, saka, santau: Zaitun ruqyah disapu di anggota sujud / anggota wuduk / tempat sakit / sendi-sendi utama.
 9. Dengan campuran sedikit garam, boleh menjadi ubat mujarab bagi penyakit gigi dan gusi.
 10. Anti semua kanser,sakit jantung dan 1001 penyakit: Digunakan sebagai minyak masakan utama.(pernah tengok channel masak afc astro: semua minyak zaitun)
 11. Urut: Minyak urut utama. Elok dicampur dengan ma' warad atau air mawar.
 12. Melebatkan rambut: Dijadikan minyak rambut utama: Tahukah anda minyak zaitun adalah minyak rambut utama Nabi saw. Antara sifat nabi adalah rambutnya sentiasa berminyak (dengan minyak zaitun)
 13. Tenaga batin yang power dan membantu melicinkan proses persetubuhan. Disapu pada anggota kelamin untuk menjaga kesihatan batin.
 14. Masakan: Tambahkan dua sudu makan minyak zaitun ke dalam masakan berminyak, bersantan, berlemak / kolesterol tinggi (kambing, lembu, kerbau atau udang). Kesemua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dalam badan.

  

0 comments:

Post a Comment

 

Sedang Online

widget